Om sjukhuset

Vårdfilosofi

– Värdighet, omtanke och framtidshopp

Hamlin Fistulasjukhusets ledstjärna är att respektera varje människas värdighet, oavsett hennes tillstånd.

Obsterisk fistula är en förödmjukande åkomma som har som följd att kvinnan blir inkontinent, illaluktande och utesluten ur den sociala gemenskapen. Hon skulle bli mamma, vilket ger status i omgivningen, men förlorar barnet i 93% av fallen. Hon har dessutom fått lida outhärdliga plågor i en utdragen förlossning. Och i allt för många fall rör det sig om helt unga flickor.

Det är inte att undra över att de är traumatiserade, förtvivlade och med självkänslan helt i botten när de anländer till sjukhuset.

Denna insikt drabbade ganska omgående det omtänksamma läkarparet Hamlin när de började  tjänstgöra på prinsessan Tsehais sjukhus i Addis Abeba 1959. Som en gynekologkollega sa till dem vid ankomsten: ”The fistula patients will break your heart”.

Hamlins blev alltså djupt berörda och chockade över omfattningen av  detta problem som de bara läst om i den medicinska litteraturen. ”De har lidit mer än man ska kunna begära av någon människa,” som Dr Catherine uttryckte det. Medkänslan lade grunden till den omvårdnad de ville ge de drabbade patienterna. De skulle tas emot varsamt med värme, omtanke och respekt oavsett i vilket skick de befann sig. Denna anda har genom åren kännetecknat sjukhusets verksamhet, gett den dess speciella karaktär och bidragit till dess goda rykte.

Själva sjukhusmiljön skulle vara livsbejakande och terapeutisk. Dr Hamlin var mycket intresserad av trädgård och lät plantera blommande buskar och träd. Sjukhuset bäddades in i grönska och färg. Här sitter patienter i grupper med sina handarbeten, flätar varandras hår och umgås. Det är en oas i den myllrande, bullrande storstaden utanför.

Foto: Joni Kabana

Ett starkt bidrag till patientens tillfrisknande utöver operation, vård och omsorg har varit upptäckten att hon inte är ensam. Hon har hamnat bland många andra i samma situation, ser hur de blir hjälpta, återfår sin livsglädje och kan återvända hem med hopp om framtiden.

Så här berättar en patient:

”Jag trodde att jag var denna enda med detta förfärliga problem.

Sedan jag födde en liten pojke som var död har jag läckt urin hela tiden. Det har ätit sig in i huden. Det gör hemskt ont, men skammen är mycket värre.

När jag kom hit kunde jag inte tro mina ögon, så många andra flickor som drabbats på samma sätt! Det här är första gången jag har kunnat le sedan barnet föddes.”

Catherine Hamlin har många gånger vittnat om hur kvinnornas glädje vid tillfrisknandet, deras djupa tacksamhet ger henne dagligen inspiration att fortsätta sitt livsförändrande arbete. Paret Hamlins starka ansvarskänsla för sina patienter innebar att patienter som var för svårt skadade för att återvända till sina byar inte bara kunde skickas iväg. De fick del av en allt ambitiösare eftervård och hjälp tillbaka till ett liv med värdighet och självrespekt. Så växte byn Desta Mender fram strax utanför Addis där hårt drabbade patienter kunde bo och försörja sig själva. Med tiden har byn omvandlats till ett rehabilitering-och utbildningscenter där patienter kan bo en tid för att lära sig ett yrke, ett hantverk och förbereda sig för återintegrering och ett självständigt liv i samhället.

Läs vidare om Desta Mender

Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
MER OM SJUKHUSET
Av största vikt för att förebygga förlossningsskador är en fungerande mödravård. Sedan ett tiotal år tillbaka finns Hamlin College of...